logo
Open Close

Kok­ki­kar­ta­no panostaa­ ruoan ko­ti­mai­suu­teen: Yli 85 prosenttia raaka-aineista Suomesta

4.9.2025

Suomalaisen ruoan päivän kampanja muistuttaa kattamaan pöytään kotimaista. Sen voi toteuttaa helposti valmisruoan avulla, sillä Kokkikartanon kaikki ruoat valmistetaan Suomessa ja raaka-aineista yli 85 prosenttia on kotimaisia.

Tänään vietetään suomalaisen ruoan päivää! Ostamalla kotimaisia tuotteita voi tukea suomalaista työtä ja työpaikkoja Suomessa.

Kun ruokaa tekee kuin kotona, turhat kommervenkit jäävät pois. Se on Kokkikartanon tapa. Siksi Kokkikartanon tuotteiden ainesosaluettelotkin ovat lyhyitä. Ruokiin ei lisätä mitään ylimääräistä, esimerkiksi keinotekoisia aromeja.

Mitä yksinkertaisempi resepti, sitä suuremmassa roolissa on yksittäinen raaka-aine. Siksi on tärkeää, että se on laadukas.

– Tässä kotimaiset vihannekset ja juurekset ovat aivan ylivoimaisia. Ne tulevat läheltä, joten ne ovat tuoreita ja maistuvia, kertoo Kokkikartanon markkinointi- ja tuoteryhmäjohtaja Sanna Heikfolk.

Esimerkiksi Kokkikartanon käyttämä peruna on aina suomalaista. Se maistuu hyvältä ja sopii Kokkikartanon ruokiin parhaiten.

– Emme käytä ulkomaista pakasteperunaa, vaikka se olisikin halvempaa.

Kokkikartanon markkinointi- ja tuoteryhmäjohtaja Sanna Heikfolk
– Kotimaisia raaka-aineita suosimalla Kokkikartano tukee kotimaista työtä ja tuottajia, toteaa
Kokkikartanon markkinointi- ja tuoteryhmäjohtaja Sanna Heikfolk.

Perunaa Kokkikartanolla kuluukin melkoinen määrä: liki neljä miljoonaa kiloa vuodessa. Jos määrän laittaisi kuorma-autojen lavalle, tulisi 156 kuorma-auton letka, joka olisi neljä kilometriä pitkä.

Kotimaisia raaka-aineita suosimalla Kokkikartano tukee kotimaista työtä ja tuottajia. Kokkikartano on yksi osa pitkää elintarvikeketjua, joka tuottaa hyvinvointia koko yhteiskuntaan luomalla työpaikkoja ja tuloja Suomeen.

– Haluamme, että siinä ketjussa menestyvät kaikki.

Kuvittele neljän kilometrin mittainen kuorma-autojen letka lavat täynnä perunoita. Niin paljon suomalaista perunaa Kokkikartano käyttää vuodessa. Kuva on luotu tekoälyllä.

Maku ja laatu tärkeimpiä

Aivan ensimmäiset Kokkikartanon reseptit, kuten menestyksekäs Kinkkukiusaus, syntyivät tutuista, perinteisistä kotimaisista raaka-aineista. Sittemmin suomalaisten perusruokien rinnalle on tullut monipuolinen valikoima muita makuja kuten Mausteinen linssikeitto, Välimeren kasvispasta, Kanakeitto thaimaalaisittain ja Feta-kasviskiusaus.

Tuotevalikoima ja valmistusmäärät ovat kasvaneet 20 vuodessa valtavasti. Kaikkia raaka-aineita ei saa kotimaan markkinoilta joko ollenkaan, riittävää määrää tai riittävän laadukkaana. Esimerkiksi linssi tulee Kokkikartanolle Kanadasta, feta Kreikasta ja ananas Indonesiasta. Ensisijaisesti Kokkikartano pyrkii käyttämään suomalaisia raaka-aineita, mutta yhtä tärkeä kriteeri on hyvä maku.

– Lisäksi tuotteen on sovelluttava valmistusprosessiimme, Sanna kertoo.

Possun- ja naudanliha tulevat Kokkikartanolle aina suomalaisilta Snellmanin perhetiloilta. Myös broileri, kananmunat ja meijerituotteet erikoisjuustoja lukuun ottamatta ovat kotimaisia. Vihannekset ja juurekset tulevat kotimaisilta toimittajilta niin pitkään kuin kotimaan satoa riittää.

Kokkikartanon ruoista yli 20 on merkitty Hyvää Suomesta -merkillä. Merkki takaa kotimaisen työn lisäksi kotimaiset raaka-aineet: vähintään 75 prosenttia tuotteen sisältämistä raaka-aineista on kotimaisia. Hyvää Suomesta -merkki voisi olla monissa muissakin Kokkikartanon tuotteissa, jos olisi taattua, että kotimaista raaka-ainetta riittää koko vuodeksi.

– Joskus kuitenkin esimerkiksi kotimainen sipuli loppuu ja joudumme ostamaan sitä ulkomailta. Pakkauksen päivittäminen tässä rytmissä ei ole mahdollista, Sanna kertoo.

Yli 20:ssa Kokkikartanon tuotteessa on Hyvää Suomesta -merkki: valkoinen joutsen sinisellä pohjalla.

Kokkikartanon raaka-aineiden alkuperä

  • Kaikki Kokkikartanon ruoat valmistetaan ja pakataan Suomessa: Keravalla ja Pietarsaaressa.
  • Nauta ja possu ovat aina 100 prosenttia suomalaista lihaa Snellmanin perhetiloilta. Myös broileri on aina suomalaista.
  • Maito, kerma ja voi ovat kotimaisia.
  • Peruna ja kaali ovat aina Suomesta, muut vihannekset ja juurekset saatavuuden mukaan.
  • Lohi tulee Suomesta ja Norjasta, silli Norjasta.
  • Paneroitu kalaleike ja muusi -annoksen alaskanseiti on peräisin Tyyneltämereltä ja se on vastuullisesti kalastettua. (Lue lisää: Kokkikartanon kalaleike ja muusi -annokselle kestävän kalastuksen tunnusmerkki)

Hyvää Suomesta -merkki Kokkikartanon tuotteissa

Lihapullat

Annosateriat

Palapaisti ja muusi

Jauhelihaperunamuusi

Kiovan kana ja muusi

Lihapyörykät ja muusi

Metsästäjänleike ja muusi

Possu-pekonikastiketta muusilla

Kiusaukset

Jauhelihakiusaus

Kinkkukiusaus

Kinkku-Aurajuustokiusaus

Kirjolohikiusaus

Savukirjolohikiusaus

Broilerikiusaus

Laatikot

Lihakaalilaatikko

Lihamakaronilaatikko

Nakkiperunamuusi

Keitot

Kanakeitto

Jauhelihakeitto

Täyteläinen pinaattikeitto

Puurot

Piparkakkuriisipuuro

Omenaohrapuuro

Mustikka-vaniljapuuro

Mannapuuro

Riisipuuro

Suklaapuuro

Suomalaisen ruoan päivää vietetään vuosittain 4. syyskuuta. Lue lisää: www.ruokatieto.fi