logo
Open Close

Usein kysyttyä

Kerättiin tuohon alle sellaisia kysymyksiä, joita meiltä usein kysytään. Jos et kuitenkaan löydä vastausta omaan kysymykseesi, ota yhteyttä.

Kuinka kauan tuotteet säilyvät avattuina?

Meidän pakkauksissa ilmoitetut säilyvyysajat on määritetty avaamattomalle tuotteelle. Elintarvikkeen säilyvyyteen vaikuttaa moni eri asia: kylmäketjun katkeamattomuus, jääkaapin lämpötila ja puhtaat annosteluvälineet. Sen lisäksi säilyvyyteen vaikuttavat ruuassa käytetyt raaka-aineet. Esimerkiksi kalaruuat on herkempiä pilaantumaan kuin liha- tai kasvisruoat. Monen asian yhteisvaikutuksen takia on vaikea arvioida kunkin ruuan säilyvyyttä avattuna kotijääkaapissa.

Mikä on tuotteiden valmistus- ja pakkausmaa?

Kaikki meidän ruuat valmistetaan ja pakataan Suomessa. Kiusaukset, pastat, keitot ja puurot valmistetaan ja pakataan Keravalla. 350 gramman annosateriat, jauheliharuuat, hampurilaiset ja osa palvelutiskiruuista valmistetaan Pietarsaaressa.

Onko raaka-aineena käytetyt maitotuotteet pastöroituja?

Kaikki meidän käyttämät maitotuotteet, myös juustot, on pastöroituja. Me käytetään meidän ruuissa Valio® maitoa, kermaa ja voita sekä Koskenlaskija-sulatejuustoa. Myös meidän käyttämä vuohenjuusto ja kreikkalainen fetajuusto on pastöroituja.

Mistä Kokkikartanon tuotteita saa?

Meidän ruokia saa ruokakaupoista ympäri Suomen. Jos et löydä meidän ruokia lähikaupasta, nykäise kauppiasta hihasta ja pyydä niitä valikoimiin.
Voit kertoa toiveesi paikan päällä myymälässä tai netissä. K-kauppiaille voi lähettää toiveita kauppojen omilla kotisivuilla. S-ryhmälle toiveita voi esittää Foodie-verkkosivulla (www.foodie.fi). Etsi oma lähikauppa Foodiesta ja toivo Kokkikartanon ruokia hyllyyn.

Kuinka raaka-aineiden alkuperämaat huomioidaan pakkausmerkinnöissä?

Me kirjataan raaka-aineiden alkuperämaat tällä periaatteella:
– liha ja kala
– maitotuotteet
– jos raaka-ainetta on yli 50 % ainesosista
– jos raaka-aineen nimi on tuotenimessä
– jos kyseessä on muu oleellinen tuoteolemukseen kuuluva raaka-aine
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 eli niin sanottu kuluttajainformaatioasetus julkaistiin 22.11.2011. Sen yhtenä osana on elintarvikkeen pääraaka-aineen alkuperämaan ilmoittamisvelvollisuus. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen allekirjoitti 5.4.2017 asetuksen liha- ja maitotuotteiden alkuperämerkinnöistä. Säädös tuo kuluttajille lisätietoa ruoan alkuperästä valintojen tueksi ja se astui voimaan 1.6.2017. Asetusta sovelletaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden ainesosana käytetyn lihan sekä maidon ja maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperämaan ilmoittamiseen. Tarkoittaa siis, että Kokkikartanon ruokien lihan alkuperämaa tulee ilmoittaa.

Mistä tuotteiden pääraaka-aineet ovat peräisin?

Meidän pyrkimyksenä on valmistaa tuotteet parhaista mahdollisista raaka-aineista, ja me kartoitetaan aina mahdollisuuksia suomalaisiin raaka-aineisiin.
Meidän kiusauksissa, pastoissa ja jauhelihapullissa käytetty jauheliha on 100 % suomalaista naudan- ja sianjauhelihaa. Myös kiusauksien ja pastojen kinkku on suomalaista, Snellmanin valmistamaa oikeaa kinkkua, ei kinkkuvalmistetta.
Meidän ruuissa käytetään Valio® maitoa, kermaa ja voita, jotka on peräisin Suomesta. Myös mm. pastoissa ja kiusauksissa käytetty juusto on pääosin suomalaista. Joissakin ruuissa on tehty poikkeus. Esimerkiksi Feta-kasviskiusauksen ja Feta-pinaattipastan feta, se on kreikkalaista, niinkuin sen kuuluu ollakin.
Lohi tulee meille Norjasta, anjovis Ruotsista. Lohikiusauksen kala on suomalaista kirjolohta. Käyttämämme Alaskan seiti on vastuullisesti pyydettyä.
Meidän ruuissa käytettävä broileri on suomalaista broilerinlihaa. 
Meidän käyttämä pasta tulee meille osin Suomesta, osin Belgiasta ja osin Italiasta, pastan kotimaasta. 
Peruna ja kaali ovat Suomesta.

Onko mahdollista vaihtaa keittokulhojen metallikansi muoviseen materiaaliin? Metallikansi pitää poistaa ennen lämmitystä ja työpaikkojen mikrot eivät aina ole puhtaimmasta päästä.

Meidän keitot voi lämmittää mikrossa raottamalla alumiinikantta. Alumiinikansi ei läpäise mikroaaltoja, joten lämmitysaika voi olla vähän normaalia pidempi. Jos haluaa ottaa alumiinikannen pois lämmitettäessä, voi keiton pahviholkkia käyttää roiskesuojana. Meidän nykyisellä pakkauskoneella ei valitettavasti pysty sulkemaan muovista kantta.
Vanha mikroaaltouuni voi vahingoittua metallisen pakkausmateriaalin aiheuttamasta takaisinsäteilystä. Kuitenkin vuoden 1987 jälkeen valmistetut mikroaaltouunit on suojattu niin, että metalliastioita voi käyttää. Kahta metalliesinettä ei kuitenkaan saa laittaa mikroon yhtä aikaa. Niiden koskettaminen voi aiheuttaa valokaaren ja tulipaloriskin. Metalli ei saa myöskään koskettaa mikron sisäseinää mahdollisen ylikuumenemisen takia.

Onko alumiinivuoka turvallinen ruoan pakkaus- ja säilytysmateriaali?

Me Kokkikartanolla pinnoitetaan meidän alumiinivuuat elintarviketurvallisella lakalla. Sillä tavalla vältetään alumiinipinnan ja ruuan kosketuksesta mahdollisesti syntyvät kemialliset reaktiot. Alumiinifolion haperoituminen tai reikien muodostuminen alumiinipinnalle on mahdollista esimerkiksi silloin, kun ruokaa säilytetään pidempiä aikoja alumiinifoliossa tai sillä peitetyssä astiassa. Silloin alumiinivuoan pinnalle voi muodostua ns. alumiinisuolaa. Alumiinisuola ei ole haitallista ihmiselle, mutta voi antaa ei-toivottua makua tai väriä tuotteeseen. Tästä syystä me Kokkikartanolla käytetään lakattuja rasioita, joissa elintarviketurvallinen lakka toimii eristeenä ruuan ja rasian välillä estäen mahdollisuuden reaktion syntymiselle.

Kuinka Kokkikartanon tuotteiden pakkaukset voi kierrättää?

Alumiiniset pakkausmateriaalit, kuten alumiinivuuat ja keittojen alumiinikannet kierrätetään metallinkeräykseen. Keittojen ja annosaterioiden pahviholkit lajitellaan kartonkikeräykseen ja muoviastiat sekä mikroaterioiden ja välipalojen muovikääreet laitetaan energiajätteeseen tai muovinkeräykseen.

Voiko Kokkikartanon tuotteita pakastaa?

Meidän ruokia voi pakastaa, mutta pakastaminen voi vaikuttaa joidenkin raaka-aineiden, esimerkiksi perunan, rakenteeseen. Kokkikartanon ruuat myydään aina pakastamattomina. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 818/2012 mukaan, mikäli tuote on pakastettu ja se myydään sulatettuna kuluttajalle, tulee pakkausmerkinnöissä selvästi ilmoittaa, että ne on varastoitu pakastettuna ja että niitä ei saa jäädyttää uudelleen. Lisäksi elintarvikkeen nimen läheisyydessä tulee ilmoittaa ’sulatettu’ tai muu vastaava ilmaisu.

Onko Kokkikartanolla tehtaanmyymälää?

Kokkikartanolla ei ole tehtaanmyymälää, mutta ruokiamme voi ostaa ruokakaupoista ympäri Suomen. Jos et löydä meidän ruokia lähikaupasta, nykäise kauppiasta hihasta ja pyydä niitä valikoimiin.
Voit kertoa toiveesi paikan päällä myymälässä tai netissä. K-kauppiaille voi lähettää toiveita kauppojen omilla kotisivuilla. S-ryhmälle toiveita voi esittää Foodie-verkkosivulla (www.foodie.fi).