logo
Open Close

Usein kysyttyä

Kerättiin tuohon alle sellaisia kysymyksiä, joita meiltä usein kysytään. Jos et kuitenkaan löydä vastausta omaan kysymykseesi, ota yhteyttä.

Kuinka kauan tuotteet säilyvät avattuina?

Meidän pakkauksissa ilmoitetut säilyvyysajat on määritetty avaamattomalle tuotteelle. Elintarvikkeen säilyvyyteen vaikuttaa moni eri asia: kylmäketjun katkeamattomuus, jääkaapin lämpötila ja puhtaat annosteluvälineet. Sen lisäksi säilyvyyteen vaikuttavat ruuassa käytetyt raaka-aineet. Esimerkiksi kalaruuat on herkempiä pilaantumaan kuin liha- tai kasvisruoat. Monen asian yhteisvaikutuksen takia on vaikea arvioida kunkin ruuan säilyvyyttä avattuna kotijääkaapissa.

Mikä on tuotteiden valmistus- ja pakkausmaa?

Kaikki meidän ruuat valmistetaan ja pakataan Suomessa. Kiusaukset, pastat, keitot ja puurot valmistetaan ja pakataan Keravalla. 350 gramman annosateriat, hampurilaiset ja osa palvelutiskiruuista valmistetaan Pietarsaaressa.

Mistä Kokkikartanon tuotteita saa?

Meidän ruokia saa ruokakaupoista ympäri Suomen. Jos et löydä meidän ruokia lähikaupasta, nykäise kauppiasta hihasta ja pyydä niitä valikoimiin.
Voit kertoa toiveesi paikan päällä myymälässä tai netissä. K-kauppiaille voi lähettää toiveita kauppojen omilla kotisivuilla. S-ryhmälle toiveita voi esittää Foodie-verkkosivulla (www.foodie.fi). Etsi oma lähikauppa Foodiesta ja toivo Kokkikartanon ruokia hyllyyn.

Kuinka raaka-aineiden alkuperämaat huomioidaan pakkausmerkinnöissä?

Kerromme pakkauksessa raaka-aineen alkuperämaan, kun tuotteessa on
– lihaa, kalaa tai maitotuotteita,
sekä jos
– ko. raaka-ainetta on yli 50 % ainesosista
– raaka-aineen nimi on tuotenimessä
– kyseessä on muu oleellinen, tuoteolemukseen kuuluva raaka-aine.

Tämä perustuu ns. kuluttajainformaatioasetukseen (EU) N:o 1169/2011, sekä maa- ja metsätalousministeriön asetukseen 218/2017.

Mistä tuotteiden pääraaka-aineet ovat peräisin?

Meidän pyrkimyksenä on valmistaa tuotteet parhaista mahdollisista raaka-aineista, ja me kartoitetaan aina mahdollisuuksia suomalaisiin raaka-aineisiin.
Meidän kiusauksissa, pastoissa ja jauhelihapullissa käytetty jauheliha on 100 % suomalaista naudan- ja sianjauhelihaa. Myös kiusauksien ja pastojen kinkku on suomalaista, Snellmanin valmistamaa oikeaa kinkkua, ei kinkkuvalmistetta.
Meidän ruuissa käytetään Valio® maitoa, kermaa ja voita, jotka on peräisin Suomesta. Myös mm. pastoissa ja kiusauksissa käytetty juusto on pääosin suomalaista. Joissakin ruuissa on tehty poikkeus. Esimerkiksi Feta-kasviskiusauksen ja Feta-pinaattipastan feta on kreikkalaista, niin kuin sen kuuluu ollakin.
Lohi tulee meille Norjasta, silli Norjasta. Lohikiusauksen kala on suomalaista kirjolohta. Käyttämämme Alaskan seiti on vastuullisesti pyydettyä.
Meidän ruuissa käytettävä broileri on suomalaista broilerinlihaa. 
Pasta tulee meille osin Italiasta, pastan kotimaasta sekä EU:n alueelta. 
Peruna ja kaali ovat Suomesta. Muut vihannekset ja juurekset saatavuuden mukaan.

Ovatko käyttämänne maitotuotteet laktoosittomia? Entä pastöroituja?

Kaikki Kokkikartanon tuotteissa käytetyt maitotuotteet juustot mukaan lukien ovat laktoosittomia. Pastöroitujakin ovat kaikki paitsi pekonipastassa käyttämämme italialainen Grana Padano -juusto, joka on kuitenkin lämpökäsitelty.

Onko alumiinivuoka turvallinen ruoan pakkaus- ja säilytysmateriaali?

Kokkikartanon alumiinivuoat pinnoitetaan elintarviketurvallisella lakalla. Siten vältetään alumiinipinnan ja ruuan kosketuksesta mahdollisesti syntyvät kemialliset reaktiot.
Tavallisen alumiinifolion hapertuminen tai reikien muodostuminen alumiinipinnalle on mahdollista esimerkiksi silloin, kun ruokaa säilytetään pitkiä aikoja alumiinifoliossa tai sillä peitetyssä astiassa. Silloin alumiinivuoan pinnalle voi muodostua ns. alumiinisuolaa. Se ei ole haitallista ihmiselle, mutta voi antaa ei-toivottua makua tai väriä tuotteeseen.
Tästä syystä me Kokkikartanolla käytetään lakattuja rasioita, joissa elintarviketurvallinen lakka toimii eristeenä ruuan ja rasian välillä estäen reaktion syntymisen.

Kuinka Kokkikartanon tuotteiden pakkaukset voi kierrättää?

Alumiiniset pakkausmateriaalit, kuten alumiinivuoat lajitellaan metallinkeräykseen. Keittojen ja annosaterioiden pahviholkit lajitellaan kartonkikeräykseen ja muoviastiat sekä mikroaterioiden ja välipalojen muovikääreet laitetaan energiajätteeseen tai muovinkeräykseen.

Voiko Kokkikartanon tuotteita pakastaa?

Meidän ruokia voi pakastaa, mutta pakastaminen voi vaikuttaa joidenkin raaka-aineiden, esimerkiksi perunan, rakenteeseen. Kokkikartanon ruuat myydään aina pakastamattomina. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 818/2012 mukaan, mikäli tuote on pakastettu ja se myydään sulatettuna kuluttajalle, tulee pakkausmerkinnöissä selvästi ilmoittaa, että ne on varastoitu pakastettuna ja että niitä ei saa jäädyttää uudelleen. Lisäksi elintarvikkeen nimen läheisyydessä tulee ilmoittaa ’sulatettu’ tai muu vastaava ilmaisu.

Onko Kokkikartanolla tehtaanmyymälää?

Kokkikartanolla ei ole tehtaanmyymälää, mutta ruokiamme voi ostaa ruokakaupoista ympäri Suomen. Jos et löydä meidän ruokia lähikaupasta, nykäise kauppiasta hihasta ja pyydä niitä valikoimiin.
Voit kertoa toiveesi paikan päällä myymälässä tai netissä. K-kauppiaalle voi lähettää toiveita vaikkapa kaupan asiakaspalautelomakkeen avulla. S-ryhmälle toiveita voi esittää mm. verkkosivuilla www.sinuntoive.fi ja www.alepakorttelitoive.fi.