logo
Open Close

Täyteläisessä savuporo-juustokeitossa maistuu luonto

15.10.2019
Tarkkaile ilmettäsi, kun savuporokeiton täyteläisyys iskee makuhermoihin. Valmistaudu nimittäin siihen, että tämä keitto vetää suupielet maireaan hymyyn.

Kokkikartanon syksyn keittouutuuden, täyteläisen savuporo-juustokeiton pääraaka-aine poronliha tulee kemiläiseltä Rönkä Oy:ltä, perheyritykseltä joka on toiminut alalla yli 30 vuotta.

Tärkeintä poronlihassa ovat tuoreus ja laatu

Täyteläisen savuporo-tuorejuustokeiton hienostunut maku syntyy poron kylmäsavustetusta lihasta, jonka voimakas maku sekoittuu kuumassa keitossa samettisen pehmeään Valion Viola-tuorejuustoon. Makua ja suutuntumaa täydentävät kotimainen peruna ja sipuli.
– Poronliha on vähärasvaista, mureaa ja maukasta, miedosti riistan makuista lihaa. Poro laiduntaa suurimman osan vuodesta luonnossa vapaana, eläen puhtaasti luonnon ravinnolla. Sienet, varvut ja jäkälä ovat porojen suurinta herkkua, joista poronliha saa hienostuneen makunsa, myyntipäällikkö Janne Haapakoski tietää.

Poronliha on puhdasta ja terveellistä ravintoa

Poronliha sisältää myös runsaasti hivenaineita ja vitamiineja. Siinä on muun muassa rautaa, proteiinia, seleeniä ja vitamiineja. Lisäksi liha on vähärasvaista ja siinä on runsaasti terveellisiä rasvahappoja.
– Rakenteeltaan poronliha on mureaa, nopeasti kypsyvää ja helposti sulavaa. Aromit tulevat parhaiten esiin juuri kuumassa keitossa, Haapakoski sanoo.

Poroja laiduntamassa. Kuva Studio Timo Heikkala Oy / Timo Heikkala

Aromikas makuyhdistelmä
Poronhoito on vanhin elinvoimainen elinkeino pohjoisessa. Poronlihan tuotannon aloitus ajoittuu aina syksyyn, jolloin porot kerätään luonnosta tokkiin.

– Meille on tärkeää, että poronliha on aina tuoretta ja ensiluokkaista. Siksi hankinta-, käsittely- ja toimitusketjumme on lyhyt ja tehokas. Sovimme porojen teurastusten alkaessa tuottajien kanssa tarkat aikataulut teurastukselle ja lihan leikkuulle. Näin varmistamme, että liha päätyy mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti asiakkaalle, Haapakoski kertoo.

Pohjoissuomalaisen perheyrityksen toimintaa ohjaavat vastuullisuus, avoimuus, rehellisyys ja puhtaat raaka-aineet. Janne Haapakoski onkin iloinen, että heidän yrityksensä poronliha on nyt osa Kokkikartanon korkealaatuisten valmisruokien makumaailmaa.

Kuvateksti: Tarkkaile ilmettäsi, kun savuporokeiton täyteläisyys iskee makuhermoihin. Valmistaudu nimittäin siihen, että tämä keitto vetää suupielet maireaan hymyyn.