logo
Open Close

Tehtävänä terveellisempi valmisruoka

21.5.2019

Kuka: Ravitsemusasiantuntija Ilona Rechardt
Lempiruoka: Sydänmerkki-aterioista Falafel-pihvi. Kesäisin gluteeniton hampurilainen.
Motto: ”Helpompi arki terveellisemmällä valmisruoalla.”

Ravitsemusasiantuntija Ilona Rechardt on tehnyt Kokkikartanolla työtä maukkaan ja terveellisen valmisruoan eteen vuodesta 2017. Kun Ilonalta kysyy mikä hänen työssään on parasta, vastaus tulee nopeasti.

– Minulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen millaista valmisruokaa suomalaiset syövät. Yksi osa työtäni on osallistua tuotekehitystyöhön ravintosisältöjen puitteissa, Ilona kertoo.

Hän keskittyy parhaillaan uusien tuotteiden tuotetietoihin. Ilona seuraa tarkasti myös ruokatrendejä. Ajankohtaisia aiheita ovat muun muassa vastuullisuus ja ruokavalion kokonaisuus. Ilona puhuu myös erilaisista suuntauksia, kuten Fodmap-ruokavaliosta, joka on huomioitu valmisruoissa.

Valmisruoat mukautuvat terveellisiin ruokatrendeihin

Ilona uskoo, että tulevaisuudessa valmisruokien osalta kasvisvaihtoehdot lisääntyvät. Hänen mukaansa monet trendit taipuvat hyvin valmisruokiin.

– Kokkikartanolla on valmistettu helmikuusta asti Sydänmerkki-tuotteita. Niissä on vähemmän suolaa, kovia rasvoja ja enemmän kuituja, kuin vastaavissa tavanomaisissa tuotteissa. Fodmap-ruokavaliota tukevat täyteläinen porkkana-inkiväärikeitto ja tomaatti-vuohenjuustokeitto, hän listaa.

Joskus Ilonalta kysytään tekevätkö prosessointi ja lisäaineet ruoasta epäterveellisempää kuin alusta loppuun asti kotikeittiössä valmistettu. Tähän hän vastaa, että ruoan terveellisyyskeskustelussa kannattaa kiinnittää huomio kuidun saantiin sekä rasvan ja suolan määrään ja laatuun.

– Suomalaiset syövät suolaa, mutta eivät välttämättä saa riittävästi jodia. Siksi kaikissa Kokkikartanon tuotteissa on käytetty jodioitua suolaa, Ilona täsmentää. Myös kuidun saannissa suomalaisilla on paljon parannettavaa, hän kiteyttää.

Mitä prosessointiin tulee, niin ravitsemusasiantuntijan sanoin kasvisten pilkkominen ja lihan paistaminen ovat myös ruoan prosessointia.

– Kokkikartanolla ruoka valmistetaan samoilla menetelmillä kuin kotona; kasviksia pilkotaan ja liha paistetaan. Ero on mittakaavassa ja siitä, että tekemiseen on selkeä prosessi. Kokkikartanolla ajatellaan aina sitä, että ruoka maistuu hyvältä – myös terveellinen ruoka, Ilona lisää.