logo
Open Close

Meillä kesätöissä: Merkittävää työtä mukavassa yhteisössä

8.7.2021

Ruokaa ihmiset tarvitsevat aina. Kokkikartanolla tietää tekevänsä merkityksellistä työtä, kertoo tuotantotyöntekijä Ali Ylikoski, 19.

Ali Ylikoski on töissä Kokkikartanon lähettämössä Keravalla. – Työilmapiiri on aika rento ja kaikki moikkaavat toisiaan, hän kertoo.
Ali Ylikoski on töissä Kokkikartanon lähettämössä Keravalla. – Työilmapiiri on aika rento ja kaikki moikkaavat toisiaan, hän kertoo.

Vastikään Oulusta Vantaalle muuttanut ylioppilas Ali Ylikoski aloittaa syksyllä maantieteen opinnot Helsingin yliopistossa. Hän päätti hakea kesätöitä pääkaupunkiseudulta, jotta pääsisi asettumaan uusille kotikulmille jo keväällä.

Kokkikartanon työpaikkailmoitus herätti Alin mielenkiinnon. Hänellä oli yrityksestä myönteinen mielikuva, vaikkei ollutkaan sen ruokia koskaan maistanut. Nyt kesätyö Kokkikartanon Keravan tehtaan lähettämössä alkaa olla puolessa välissä ja nuori mies kertoo olevansa oikein tyytyväinen niin työnantajaansa kuin yrityksen tuotteisiin.

– Erittäin hyvä ruoka on plussaa, ja näin kesähelteillä kelpaa myös viileä työympäristö – neljä astetta on meillä lähettämössä lämpötila, Ali kertoo työoloistaan.

Alin ensisijainen tehtävä lähettämössä on valvoa ja ohjata robottia, joka pakkaa kiusaustuotteet laatikkopinoihin. Valmiit laatikkopinot Ali lastaa puulavoille, teippaa nippuun ja kirjaa lähtevän erän järjestelmään. Valmis lava siirretään pumppukärryillä tai trukilla varastoon.

– Mieluisin työtehtävä minulle on varmaankin se robotin ohjaaminen, ainakin silloin kun kaikki sujuu. Joskus koneen kanssa ilmenee erilaisia ongelmia, jolloin voi joutua kiireelläkin siirtelemään pakkauksia käsin pois tieltä, että kone pääsee jatkamaan toimintaansa. Se voi olla stressaavaa. Silloin kun kaikki toimii, työpäivä kuluu mukavasti.

Kiusaustuotteita pakkaavan robotin ohjaaminen on yksi Alin työtehtävistä.
Enimmäkseen se tarkoittaa koneen valvomista, mutta välillä myös häiriöiden korjaamista.
Kiusaustuotteita pakkaavan robotin ohjaaminen on yksi Alin työtehtävistä.
Enimmäkseen se tarkoittaa koneen valvomista, mutta välillä myös häiriöiden korjaamista.

Muualla lähettämössä työskennellään kolmessa vuorossa vuorokauden ympäri, mutta kiusauslinjan robotilla ei yövuoroa ole. Alilla aikaisin vuoro alkaa seitsemältä aamulla ja myöhäisin loppuu keskiyöllä. Työvuoron pituus on kahdeksan tuntia. Viikonloput ovat vapaita.

Ennen Kokkikartanoa Ali työskenteli grillikioskilla. Siellä seisomatyö ja elintarvikehygienia tulivat tutuiksi. Alin mukaan työ lähettämössä vaatii kohtuullista fyysistä kestävyyttä, ja robotilla työskentely toisinaan myös stressinsietokykyä.

– Joskus on rauhallista, mutta joskus hyvinkin kiireistä.

Palkitsevaa Alin mukaan on nähdä oman työnsä jälki. Kun laatikko, pino ja lava toisensa jälkeen lähtevät hänen käsistään eteenpäin kohti kauppoja ja sieltä ihmisten koteihin ja ruokapöytään, voi tuntea tekevänsä merkityksellistä työtä.

– Työ on ehkä jopa monipuolisempaa kuin olin ajatellut. Ei ainakaan yhtä mekaanista, kuin yleinen stereotypia tehdastyöstä on.

Työssä viihtymistä edesauttavat myös mukavat työkaverit ja kannustava ilmapiiri. Ali kertoo myös seuranneensa mielenkiinnolla, miten hyvin työntekijät tekevät yhdessä töitä kirjavista taustoista ja eri äidinkielistä riippumatta.

Me-henki nousi esiin etenkin eräänä kiireisenä iltana, kun Alin työvuoro läheni jo loppuaan, mutta tuotteita oli vielä pakattavana. Esimies pyysi Alia ja muita iltavuorolaisia jäämään ylitöihin.

– Ilman mitään painostusta mukavasti kysyttiin, että olisiko mahdollista, että jään ylitöihin. Tuli sellainen yhteisöllinen fiilis, kun jäimme sinne yhdessä tekemään homman valmiiksi.

– Ruokaa ihmiset tarvitsevat aina, ja sitä tehdessä tietää tekevänsä hyödyllistä työtä, Ali pohtii.
– Ruokaa ihmiset tarvitsevat aina, ja sitä tehdessä tietää tekevänsä hyödyllistä työtä, Ali pohtii.

11 laudaturin ylioppilas

Ali on tänä keväänä ollut mediassa esillä huikeiden arvosanojensa vuoksi. Ylioppilastodistuksessa komeilee 11 laudaturia. Vain kaksi muuta kevään ylioppilasta ylsi samaan.

Tällä hetkellä Alia kiinnostaa työ kaupunki- ja ympäristösuunnittelun parissa. Rakennetun ympäristön ratkaisut, ihmisten liikkuminen ja liikennejärjestelyt kiehtovat. Niihin Ali on myös saanut ikäisekseen varsin paljon näkemystä, sillä hän ei ole asunut neljää vuotta kauempaa samassa paikassa.

– Oulun pyöräilyverkosto on aivan ylivertainen. Siellä pyöräilin joka paikkaan, koska se oli helpointa ja nopeinta. Pääkaupunkiseudulla joukkoliikenne vie voiton, Ali vertailee.

Isän työ kielten tutkimuksen parissa on vienyt perhettä kaupungista toiseen. Ali on asunut Turussa, Helsingissä ja Oulussa, sekä Norjassa Kautokeinossa ja Tromssassa.

Norjassa hän suoritti suurimman osan peruskoulustaan, kolme vuotta siitä pohjoissaamenkielisessä koulussa. Vuodet Norjassa antoivat paitsi vankan norjan ja pohjoissaamen taidon myös hyvän pohjan ruotsin kieleen.

Ali kirjoitti ainoana tämän kevään ylioppilaana laudaturin pohjoissaamen kielen lyhyestä oppimäärästä. Laudatur tuli myös äidinkielestä, englannista, ruotsista ja saksasta sekä pitkästä matematiikasta, historiasta, uskonnosta, yhteiskuntaopista, filosofiasta ja maantieteestä. Todistuksen ainoa eximia tuli pitkästä fysiikasta.

Koulumenestystään Ali perustelee sillä, että hän on kiinnostunut monista asioista ja on perehtynyt niihin myös vapaa-ajallaan. Etenkin esimerkiksi yhteiskuntaoppi, historia, filosofia ja uskonto nivoutuvat kaikki toisiinsa ja mitä enemmän niihin perehtyy, sitä laajemman kokonaiskuvan aiheista saa.

Kokkikartanon monikulttuurisessa työyhteisössä kielentaitaja on toistaiseksi tarvinnut vain suomea ja englantia.

– Metelin ja kuulosuojainten vuoksi viestimme myös kaikella epämääräisellä elekielellä, Ali naurahtaa.