logo
Open Close

Otimme vastaan haasteen ja nostimme kauppojen hampurilaiset uudelle tasolle

26.9.2017

Päätettiin tehdä hampurilaisia, joita ei ole ennen kaupasta saanut. Miten päädyttiin näiden uuden luokan purilaisten herkullisiin makuyhdistelmiin?

Ensimmäiset ideat uusista premium-hampurilaisista nousivat esille pari vuotta takaperin. Hampurilaistrendi oli parasta aikaa valloillaan ja hampurilaiset olivat yhdessä street food -trendin kanssa löytäneet tiensä ravintoloiden valikoimiin aina fine dining -ravintoloita myöden. Kysyntää hampurilaisille siis löytyi, mutta suosittujen ravintolahampurilaisten ja kaupassa myytävien valmishampurilaisten välillä ollut kuilu oli suuri. Kun kuluttajat vielä antoivat samankaltaista palautetta, alkoi Kokkikartanon tuotekehitys pohtia uutta hampurilaista, joka vastaisi mahdollisuuksien mukaan ravintoloissa tarjottavia. Uuden luokan hampurilaisesta haluttiin myös tehdä erilainen kuin jo ennestään valikoimistamme löytyneistä hampurilaisista, jotka ovat maukkaita nekin. Näin idea toisesta uutuudestamme, maalaishampurilaisesta syntyi.

Vuosi sitten hieman ennen maalaishampurilaisen kehityksen aloittamista, tuli päätuotekehittäjällemme Matille idea tuoda maalaishampurilaisen rinnalle myös vastaavanlainen kasvisvaihtoehto. Ideaa tuki pinnalla ollut vege-ruokatrendi. Kokkikartanon tuotekehityksessä kuitenkin päätettiin heti alkuun tehdä vege-hampurilainen, joka sopii ja maistuu ihan kaikille.

Ideoiden pohjalta Kokkikartanon tuotekehityskeittiössä ryhdyttiin miettimään ja kokeilemaan hampurilaisiin sopivia täytteitä. Maalaishampurilaisen osalta päätettiin luottaa perinteisiin hampurilaistäytteisiin. Pekonisen jauhelihapihvin päälle valikoitui paistettu sipuli sekä Valio® Cheddar -juusto. Vege-hampurilaisen sisältöön inspiraatio puolestaan saatiin pitaleivän ja falafelin yhdistelmästä. Ensin mietityn kahden ohuen falafelpihvin sijaan päädyttiin hampurilaisen väliin tekemään täytetty falafelpihvi kikherneistä. Ensimmäiset kokeilut täytetystä falafelpihvistä eivät tuotekehitystä tyydyttäneet, mutta uusi yritys tomaatti-munakoisotäytteellä sekä chilillä ja sitruunalla maustettuna oli Matin mielestä onnistunut. Kruunuksi lisättiin falafelin makumaailmaan sopiva, kotimaisesta punajuuresta tehty hummus. Näin askel kohti uusien hampurilaisten valmistusprosessia oli otettu.

Kun hampurilaisten sisältö oli päätetty ja tiedettiin, mitä tekeminen tulisi vaatimaan, oli edessä oikeanlaisten raaka-aineiden hankinta. Raaka-aineiden ja niiden toimittajien tuli myös jakaa Kokkikartanon arvomaailma. Yksi tärkeimmistä tekijöistä oli löytää uusille hampurilaisille niiden alku ja juuri eli oikeanlaiset sämpylät. Etsittäessä sopivaa sämpylätoimittajaa, löysi Matti muutaman mutkan kautta hollolalaisen perheyrityksen Pulla-Poikien leipurin ja omistajan, Kari Virtasen. Pulla-Poikien arvomaailma ja tarjolla ollut tuote kohtasivat Kokkikartanon tarpeet ja yhteistyötä lähdettiin kehittämään. Näin tämä lähes 60-vuotias perheyritys, Karin johdolla, alkoi valmistaa uusien premium-hampurilaistemme sämpylöitä.

Pulla-Pojilla hampurilaissämpylää tehdessä kunnioitetaan leivontaan käytettävää aikaa samalla tavalla kuin Kokkikartanolla ruuan valmistuksessa. Vehnäraskiin tehty taikina valmistetaan jo edellisenä iltana ja hampurilaissämpylöiden annetaan nousta rauhassa ennen paistoa. Käsityön merkitys näkyy myös hampurilaissämpylöiden teossa. On kyseessä sitten raaka-aineiden punnitus, taikinan teko tai paistaminen, sen takana on aina ihminen. ”Meidän hampurilaissämpylöiden hyvä maku ja koostumus perustuvat pitkään leivontaprosessiin ja hyviin raaka-aineisiin”, toteaa Kari taikinan vaivaamisen ohesta.

Kun oikeanlaiset ja laadukkaat sämpylät oli löydetty, haluttiin lihaisan uutuuden eli maalaishampurilaisen pihviin ensiluokkaiset raaka-aineet. Luonnollista olikin, että lihan osalta käännyttiin Snellmanin puoleen aivan kuten muissakin Kokkikartanon tuotteissa. Snellmanin liha on laadukasta ja kotimaista vastaten Kokkikartanon tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Koska halusimme tehdä maalaishampurilaisen pihvistä mahdollisimman mehevän, laitoimme pihviin Snellmanin kunnon naudanjauhelihan lisäksi heidän kotimaista pekoniaan. Pihviimme lisätty pekoni on tehty savustetusta ja suolatusta porsaankyljestä, eikä siihen ole käytetty lisäaineita. Voimme siis tyytyväisinä tarjota hampurilaisen väliin pekonisen jauhelihapihvin, joka on sekä raaka-aineiltaan laadukas että maultaan herkullinen.

Kun raaka-aineiden hankinta oli hoidettu, kääri Matti hihat ja alkoi periksiantamaton tuotteiden testaaminen ja kehittäminen parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Raaka-aineita testattiin niin yksittäin kuin, miten ne käyttäytyvät yhdessä. Useiden tuotetestien ja pienten viilausten jälkeen Matilla oli vuoden 2016 lopussa käsissään kaksi valmista ja mahdollisimman puhtaasti valmistettua premium-hampurilaista. Toisena herkullinen ja lihaisa maalaishampurilainen sekä toisena maukas ja täysin vegaaninen falafelhampurilainen.

Kysyttäessä Matilta hampurilaisten lopputuloksesta, on mies enemmän kuin tyytyväinen. Tarjotessaan hampurilaismaistiaisia hän toteaa, että ”eikö tullut aika maistuvia purilaisia”. Saimme Matilta myös ehdotuksen hampurilaisten kotona lämmittämiseen ja täyttämiseen. Sämpylät kannattaa laittaa uuniin ja pihvit sekä muut täytteet samaan aikaan mikroon tai pannulle lämpiämään. Kesällä niin sämpylät kuin pihvitkin voi lämmittää mukavasti myös grillissä. Täytteeksi Matti suosittelee falafelhampurilaiseen ranskalaistyyppistä vege-lisuketta sekä maalaishampurilaiseen tuttuja amerikkalaistyppisiä lisukkeita. Se on siinä!

Tarkemmat ohjeet molempien hampurilaisten täyttöön löydät alta. Toivotamme sinulle hyviä herkutteluhetkiä uusien hampurilaistemme parissa.

Falafelhampurilainen

Ranskalaistyyppinen vege-lisuke:

  • Tuoretta porkkanaa joko raasteena tai ohuina suikaleina
  • Karkeaa sinappia esim. dijon sinappi
  • Vege-majoneesia

1. Sekoita vege-majoneesi ja karkea sinappi keskenään.

2. Lisää porkkanaraaste tai -suikaleet ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

3. Lämmitä hampurilaisen sämpylät uunissa (kiertoilma 200°C).

4. Lämmitä falafelpihvi joko mikrossa tai pannulla n. 1min.

5. Lisää lämpimiin sämpylöihin täytteeksi ranskalaistyyppinen vege-lisuke, lämmitetty falafelpihvi sekä falafelpihvin päälle punajuurihummus.

6. Nauti sellaisenaan tai muiden mieleistesi lisukkeiden kanssa.

Maalaishampurilainen

Amerikkalaistyyppinen lisuke:

  • Snellmanin ylikypsää pekonia
  • Ketsuppia
  • Mustapippuria
  • Majoneesia
  • Valkokaalia
  • Maustekurkkua

1. Paista pekoni uunissa n. 5 min (kiertoilma 200°C).

2. Sekoita ketsuppi ja pippuri keskenään.

3. Suikaloi tai raasta kaali ja sekoita se majoneesin kanssa.

4. Lämmitä hampurilaisen sämpylät uunissa (kiertoilma 200°C).

5. Lämmitä pihvi, sipuli ja juusto mikrossa tai pannulla n. 1 min

6. Lisää lämpimien sämpylöiden täytteeksi paistettu pekoni, maustettu ketsuppi, kaalimajoneesi, maustekurkku sekä lämmitetyt pihvi, sipuli ja juusto.

7. Nauti sellaisenaan tai muiden mieleistesi lisukkeiden kanssa.