logo
Open Close

Kokki­kartanon kalaleike ja muusi -annokselle kestävän kalastuksen tunnusmerkki

12.11.2021

Kokkikartanon Paneroitu kalaleike ja muusi -annosaterian pakkaus on nyt varustettu sinisellä MSC-merkillä. Aterian kala, alaskanseiti, on siis vastuullisesti kalastettua.



Sininen MSC-merkki kertoo, että aterian kala on vastuullisesti kalastettua – siis kalakannan elinvoimaisuus huomioiden ja kalastuksen vaikutukset muihin lajeihin ja alueen ekosysteemiin minimoiden.

Me Kokkikartanolla haluamme omalta osaltamme varmistaa, että kalakannat pysyvät elinvoimaisina ja saamme nauttia monipuolisista meren herkuista myös tulevaisuudessa.

Niinpä pyysimme ulkopuolisen, riippumattoman tahon tutkimaan tämän ainoan Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevan kalamme, seitin, hankintaa ja jäljitettävyyttä. Auditoinnin tuloksena saimme luvan käyttää kestävän kalastuksen tunnusmerkkiä, MSC-logoa kalaleike ja muusi -annosateriassamme. Merkki on lisätty pakkaukseen tänä syksynä. Kalan toimittajaa emme siis vaihtaneet, vaan ainoastaan hankimme oikeuden MSC-merkin käyttöön.

Kokkikartanon laatuvastaava Kaisu Sattan mukaan kuluttajille ruoan jäljitettävyydestä on tullut yhä tärkeämpää.

– Merkin avulla me puolestamme voimme viestiä kuluttajalle, että olemme varmistaneet, että kyseisen kala-aterian voi valita hyvillä mielin, Kaisu kertoo.

Muissa kalatuotteissamme käytämme suomalaista ja norjalaista kalaa.

Villi, jäljitettävä ja vastuullinen

Sininen kalamerkki löytyy ainoastaan luonnonvaraisesta kalasta ja äyriäisistä, jotka ovat peräisin MSC:n kestävän kalastuksen standardin mukaisesti sertifioiduista, vastuullisista kalastusyrityksistä. MSC:n kestävän kalastuksen standardi on tieteellinen perusta kestävälle kalastukselle.

Sertifioitu kala pidetään erillään sertifioimattomasta saaliista koko toimitusketjun ajan aina merestä lautaselle asti. Kokkikartanon jäljitettävyysstandardi eli niin sanottu MSC-koodi on MSC-C-53621.

Saavuttaakseen sertifikaatin kalastusyritysten tulee täyttää muun muassa seuraavat vaatimukset:

  • Kalastaa ainoastaan kestävistä kalakannoista.
  • Hallita kalastusta huolellisesti, jotta kalastus voi jatkua pitkällä aikavälillä.
  • Minimoida vaikutukset muihin lajeihin ja alueen ekosysteemiin. (Lähde: MSC.org)

Lisää aiheesta MSC-organisaation kotisivuilla:

https://www.msc.org/fi/mita-me-teemme/tapamme-toimia/mita-sininen-msc-merkki-kertoo