Kokkikartanolla työskentelevät Kirsi ja Robin eivät koe kuuloaistin puuttumisen haittaavan työntekoa
11.4.2024
Tuotantotyöntekijät Robin Hänninen ja Kirsi Keskinen kommunikoivat keskenään viittomakielellä ja muiden työkavereidensa kanssa elekielellä sekä kirjoittamalla. Kännykkä on aina mukana kirjoitusvälineenä.
Robin ja Kirsi tarvitsevat viittomakielen tulkkia ainoastaan palavereissa ja koulutuksissa, kerran tai pari kuukaudessa.
Robin Hänninen, 33, on työskennellyt Kokkikartanolla 12 vuotta. Tullessaan taloon vuonna 2012 hän oli ainoa kuuro työntekijä Kokkikartanolla, mutta tilanne ei ollut hänelle uusi.
– Olen aina ollut kuulevien kanssa töissä. Myös suvussani kaikki muut ovat kuulevia. Ei ole ihan varmaa, olenko syntynyt kuurona vai kuuroutunut siinä alkumetreillä.
Viittomakielen tulkki oli mukana työhaastattelussa ja perehdytyksessä, minkä jälkeen Robin on pärjännyt erinomaisesti omin avuin. Työ lähettämössä on käytännöllistä, ja työpisteillä toimitaan varsin itsenäisesti, jolloin jatkuvaa keskustelua ei tarvita.
Pitkän työuransa aikana Robin on huomannut, miten elekieli on alkanut luonnistua kuulevilta työkavereilta. Toki erilaisia käsimerkkejä käytetään lähettämössä jonkin verran myös metelin ja kuulosuojainten takia. Jotkut työkaverit ovat jopa pyytäneet Robinia opettamaan muutamia viittomia.
Kesätyöntekijästä vakituiseksi
Ennen Kokkikartanoa Kirsi Keskinen, 47, oli hakenut lukuisiin työpaikkoihin tuloksetta. Sitten Kuurojen Liiton työvalmentaja antoi vinkin kesätyöstä Kokkikartanolla. Kirsi lähetti hakemuksen, osallistui työhaastatteluun tulkin kanssa ja sai paikan. Myöhemmin määräaikainen työsuhde muuttui vakituiseksi.
Kirsin perehdytys järjestyi luontevasti Robinin opastuksessa. Pietarsaaresta kotoisin olevan Robinin äidinkieli on ruotsi ja ruotsalainen viittomakieli. Hän on kuitenkin oppinut myös suomalaisen viittomakielen, jolla hän Kirsin kanssa kommunikoi. Kirjalliset viestit Robinin kanssa vaihdetaan englanniksi.
Lähettämötyöhön kuuluu tuotteiden keräily ja lavotus, minkä jälkeen ne lähetetään asiakkaille. Kirsillä ei ollut aiempaa työkokemusta logistiikan alalta, mutta työ on opettanut tekijäänsä. Trukkikortin hän on päässyt suorittamaan työn ohessa.
Kirsi ja Robin eivät ole kokeneet kuuloaistin puuttumisen haittaavan työntekoa. Vaikka he eivät voi kuulla esimerkiksi lähestyvää trukkia, ei vaaratilanteita ole tullut.
– Tekniikkakin on kehittynyt. Esimerkiksi trukeissa on huomiovalot, mistä näkee, kun ne lähestyvät, Robin kertoo.
Lattiaan osoittava sininen spottivalo varoittaa lähestyvästä trukista jo nurkan takaa. Se on hyvä lisäapu meluisassa työympäristössä, jossa kuulonsuojaimet rajoittavat myös kuulevien työntekijöiden kuuloa.
Tulkkia tarvitaan vain silloin tällöin
Kirsi kertoo viihtyvänsä työssään ja Kokkikartanon lämminhenkisessä työyhteisössä hyvin.
– Täällä on aivan mahtava porukka ja meillä on tosi hyvä ilmapiiri. Kaikki auttavat toisiaan ja jutustelukin on helppoa.
Kirsin mukaan varsinkin ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden kanssa on helppo kommunikoida, sillä he käyttävät elekieltä rohkeasti.
– Suomalaiset ovat ehkä vähän jäykempiä, Kirsi viittoo ja hymähtää.
Pariin kertaan Kirsi on kylläkin saanut yllättyä iloisesti, kun joku kokkikartanolainen on viittonut hänelle esimerkiksi ”hyvää huomenta”.
Työssään Kirsi ja Robin tarvitsevat tulkkia noin yksi–kaksi kertaa kuukaudessa esimerkiksi palavereissa ja koulutuksissa. Tulkkipalvelu on kuuroille ilmainen, lakiin perustuva oikeus eikä maksa myöskään työnantajalle mitään.
Katso videohaastattelu:
Alkuvuoden 2025 uutuuksiin kuuluu mm. vegaanisia annoksia, burgeria ja kalapastaa
13.1.2025
Lue lisää
Kokkikartano koristeli 20-metrisen joulukuusen Keravan Ollilanlammella
12.12.2024
Lue lisää
100 % Kokkikartanon paistinrasvasta päätyy uusiokäyttöön
2.10.2024
Lue lisää
Osa Kokkikartanon alumiinivuoista vaihtaa muotoa hetkellisesti
13.9.2024
Lue lisää
Syksyn uutuudet tuovat reiluja ruoka-annoksia, pureskeltavan kokoista punajuurta ja perinteistä poikkeavaa puuroa
30.8.2024
Lue lisää
Kesätyöntekijät arvostavat Kokkikartanon hyvää ilmapiiriä ja herkullisia ruokia
9.8.2024
Lue lisää
Äänestä Kokkikartanon paneroitua kalaleikettä parhaaksi MSC-tuotteeksi!
1.8.2024
Lue lisää
Onnea Kerava 100 vuotta! Tervetuloa yhteisen ruokapöydän äärelle Keravan päivään 16.6.
11.6.2024
Lue lisää
Annosaterioita, salaattia ja aivan uudet majoneesikastikkeet – Tutustu Kokkikartanon kevään uutuuksiin täältä!
22.4.2024
Lue lisää
Kuluttajat valitsivat Kokkikartanon vastuullisimmaksi valmisruokabrändiksi
2.4.2024
Lue lisää
Kokkikartanon uusi lähettämö on valmistunut – Automatisoitu varasto- ja keräilyjärjestelmä tuo ruokatehtaan logistiikan nykyaikaan
13.3.2024
Lue lisää
Takaisinveto: Tomaatti-vuohenjuustopastassa 300 g ja Tulisessa chorizopastassa 300 g allergeeniriski
9.2.2024
Lue lisää
Vuoden ensimmäiset uutuudet Kokkikartanolta tarjoavat maukasta ja simppeliä ruokaa arjen moniin hetkiin
16.1.2024
Lue lisää
Riisipuurosta juustokakku ja muut kekseliäät reseptit joulun ruokahävikkiä vastaan
21.12.2023
Lue lisää
Kiusaamisvapaa kiusaus tuotti huikean 14 000 euron lahjoituspotin lasten ja nuorten hyväksi
28.11.2023
Lue lisää
Kymmenen lihapullaa ja kilo perunamuusia – Palvelutiskiltä Kokkikartanon herkkuja voi ostaa juuri sen määrän kuin tarvitsee
18.9.2023
Lue lisää
Kokkikartanon uudet annosateriat maistuvat kylmänä ja kuumana! Tutustu syksyn uutuuksiin tästä
25.8.2023
Lue lisää
Kokkikartanolaisten koristelemat jättipiparit keravalaisten ihailtavaksi
3.12.2021
Lue lisää
Kokkikartanon kalaleike ja muusi -annokselle kestävän kalastuksen tunnusmerkki
12.11.2021
Lue lisää
Meillä kesätöissä: Lämmin vastaanotto ja kattava perehdytys karkottivat alkujännityksen nopeasti
26.7.2021
Lue lisää
Meillä kesätöissä: Merkittävää työtä mukavassa yhteisössä
8.7.2021
Lue lisää
Pieni keravalainen jouluntoivotus
16.12.2020
Lue lisää
Maistatukset maaliskuussa 2020
11.3.2020
Lue lisää