logo
Open Close

Suomalaista perunaa, Snellmanin lihaa ja Valion kermaa – Näin Kokkikartano suosii kotimaista

2.9.2022

Jokainen Kokkikartanon tuote valmistetaan ja pakataan Suomessa. Raaka-aineista 85 prosenttia on kotimaisia.

– Kotimaisia raaka-aineita suosimalla Kokkikartano tukee kotimaista työtä ja tuottajia, kertoo
Kokkikartanon tuoteryhmä- ja brändipäällikkö Sanna Heikfolk.

Kun ruokaa tekee maku edellä ja kuin kotona, turhat kommervenkit jäävät pois. Se on Kokkikartanon tapa. Siksi Kokkikartanon tuotteiden ainesosaluettelotkin ovat lyhyitä: ruokiin ei lisätä mitään ylimääräistä kuten säilöntäaineita.

– Mitä yksinkertaisempi resepti, sitä suuremmassa roolissa on yksittäinen raaka-aine. Siksi on tärkeää, että se on laadukas. Tässä kotimaiset vihannekset ja juurekset ovat aivan ylivoimaisia. Ne tulevat läheltä, joten ne ovat tuoreita ja maistuvia, kertoo Kokkikartanon tuoteryhmä- ja brändipäällikkö Sanna Heikfolk.

Esimerkiksi Kokkikartanon käyttämä peruna on aina suomalaista. Se maistuu hyvältä ja sopii Kokkikartanon ruokiin parhaiten.

– Emme käytä ulkomaista pakasteperunaa, vaikka se olisikin halvempaa.

Perunaa Kokkikartanolla kuluukin melkoinen määrä: yli 75 000 kiloa viikossa. Kotimaisia raaka-aineita suosimalla Kokkikartano tukee kotimaista työtä ja tuottajia. Kokkikartano on yksi osa pitkää elintarvikeketjua, joka tuottaa hyvinvointia koko yhteiskuntaan luomalla työpaikkoja ja tuloja Suomeen.

– Haluamme, että siinä ketjussa menestyvät kaikki, Sanna toteaa.

Myös kuluttajien keskuudessa kotimaisuuden arvostus on tällä hetkellä huipputasolla. Kuluttajatutkimuksissa on jo pitkään näkynyt ihmisten kasvava kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan, ja Ukrainan sota on nostanut kotimaisen ruoan arvostusta entisestään.

Maku ja laatu tärkeimpiä

Aivan ensimmäiset Kokkikartanon reseptit kuten menestyksekäs kinkkukiusaus syntyivät tutuista, perinteisistä kotimaisista raaka-aineista. Sittemmin suomalaisten perusruokien rinnalle on tullut monipuolinen valikoima muita makuja kuten kinkku-ananaspasta, feta-kasviskiusaus ja lasagne bolognese.

Lue lisää Kokkikartanon tuotekehityksestä: Kinkkukiusauksesta linssikeittoon — Näin Kokkikartanon tuotteet syntyvät

Tuotevalikoima ja valmistusmäärät ovat kasvaneet 20 vuodessa valtavasti. Kaikkia raaka-aineita ei saa kotimaan markkinoilta joko ollenkaan, riittävää määrää tai riittävän laadukkaana. Esimerkiksi ananas tulee Kokkikartanolle Indonesiasta ja feta Kreikasta.

– Pyrimme käyttämään parhaita mahdollisia raaka-aineita ja kartoitamme aina ensisijaisesti mahdollisuuksia suomalaisiin raaka-aineisiin. Hyvän maun lisäksi tuotteen on sovelluttava valmistusprosessiimme, Sanna kertoo.

Possun- ja naudanliha tulevat Kokkikartanolle aina suomalaisilta Snellmanin perhetiloilta. Myös broileri, kananmunat ja meijerituotteet erikoisjuustoja lukuun ottamatta ovat aina kotimaisia. Vihannekset ja juurekset tulevat kotimaisilta toimittajilta niin pitkään kuin kotimaan sato riittää. Joskus uutta satoa odotellessa Kokkikartano joutuu ostamaan myös tuontituotteita.

Lue lisää Kokkikartanon vastuullisista hankinnoista: Eettisyys ja laatu ovat Kokkikartanolla keskeisiä arvoja, joita se edellyttää myös yhteistyökumppaneiltaan

Kokkikartanon ruoista yli 20 on merkitty Hyvää Suomesta -merkillä. Merkki takaa kotimaisen työn lisäksi kotimaiset raaka-aineet: vähintään 75 prosenttia tuotteen sisältämistä raaka-aineista on kotimaisia.

– Merkki voisi olla monissa muissakin tuotteissamme, jos voisimme olla varmoja, että kotimaista raaka-ainetta riittää koko vuodeksi. Joskus kuitenkin esimerkiksi kotimainen sipuli loppuu ja joudumme ostamaan sitä ulkomailta. Pakkauksen päivittäminen tässä rytmissä ei ole mahdollista, Sanna kertoo.

Yli 20:ssa Kokkikartanon tuotteessa on Hyvää Suomesta -merkki: valkoinen joutsen sinisellä pohjalla.

Kokkikartanon raaka-aineiden alkuperä

  • Kaikki Kokkikartanon ruoat valmistetaan ja pakataan Suomessa: Keravalla ja Pietarsaaressa.
  • Nauta ja possu ovat aina 100 prosenttia suomalaista lihaa Snellmanin perhetiloilta. Myös broileri on aina suomalaista.
  • Maito, kerma ja voi tulevat Valiolta Suomesta.
  • Peruna ja kaali ovat aina Suomesta, muut vihannekset ja juurekset saatavuuden mukaan.
  • Lohi tulee Suomesta ja Norjasta, silli Norjasta.
  • Paneroitu kalaleike ja muusi -annoksen alaskanseiti on peräisin Tyyneltämereltä ja se on vastuullisesti kalastettua. (Lue lisää: Kokkikartanon kalaleike ja muusi -annokselle kestävän kalastuksen tunnusmerkki)

Hyvää Suomesta -merkki Kokkikartanon tuotteissa

Täyteläinen pinaattikeitto

Lihakeitto

Lihapullat

Lihapyörykät ja muusi

Metsästäjänleike ja muusi

Nakkiperunamuusi

Possupekonipata muusilla

Kinkku-ananaspasta

Superior Kinkkupasta

Lihamakaronilaatikko

Lohikiusaus

Jauhelihakiusaus

Kinkkukiusaus

Kinkku-aurajuustokiusaus

Broilerkiusaus

Lihakaalilaatikko

Riisipuuro

Mannapuuro

Suklaapuuro

Lanttulaatikko

Porkkanalaatikko

Perunalaatikko

Punajuuri-sinihomejuustolaatikko

Suomalaisen ruoan päivää vietetään sunnuntaina 4.9.2022. Lue lisää: www.hyvaasuomesta.fi