logo
Open Close

Kokki­kartanolla takana ennätysvuosi – Toimitus­johtaja: Kiitos kuuluu koko porukalle

22.3.2022

Kokkikartano on rikkonut myyntiennätyksiään jo kahtena vuonna peräkkäin. Kasvava ruokatehdas tarvitsee nyt lisää tilaa ja työntekijöitä.

Katri Reijonen Tuusula Kokkikartano
Katri Reijonen perheineen on testannut Kokkikartanon ruokia laidasta laitaan, eivätkä ne ole tuottaneet pettymystä.
Etenkin etätyöpäivinä valmisateriat ovat helppo ja nopea lounas.

Kokkikartanon henkilökunta on saanut viime aikoina nauttia kakkukahveista ja erilaisista bonuksista yrityksen paukuteltua uusia myyntiennätyksiä kuukausi toisensa perään. Keravalaisella ruokatehtaalla on takanaan toinen ennätysvuosi peräkkäin koronapandemian keskellä.

Toimitusjohtaja Tommy Snellman katsoo viime vuoden tulosta tyytyväisenä ja toteaa myös tämän vuoden alkaneen hienosti – ainakin myyntilukujen valossa.

Muun maailman tilanne tietysti huolestuttaa Kokkikartanollakin. Yrityksen toiminnalle Ukrainan sodalla tai Venäjään kohdistuvilla pakotteilla ei ole välitöntä vaikutusta, mutta erityisesti kriisin inhimillinen puoli koskettaa Kokkikartanon työyhteisöä, johon kuuluu parinkymmenen eri kansallisuuden edustajaa ukrainalaisia mukaan lukien.

– Heitä ja heidän sukulaisiaan olemme luonnollisesti pyrkineet tässä tilanteessa auttamaan sekä taloudellisesti että käytännössä, Tommy toteaa.

Videolla toimitusjohtaja Tommy Snellman kertoo lisää Kokkikartanon kuulumisia.
Juttu jatkuu videon jälkeen.

Korona vauhditti kasvua

Etätyösuositus ja koronarajoitukset vaikuttivat myönteisesti Kokkikartanon vähittäiskauppaan, kun ihmiset ruokailivat tavallista enemmän kotonaan. Kokkikartano kuitenkin valmistaa ruokia myös horeca- eli hotelli-, ravintola- ja catering-alalle, jonka liiketoiminta taas on kärsinyt koronarajoituksista.

– Sen, minkä olemme horeca-puolella hävinneet, olemme kuitenkin voittaneet takaisin vähittäiskaupassa, Tommy toteaa.

Parikymppisen Kokkikartanon kasvuvauhti on tällä hetkellä hurja. Suomen valmisruokamarkkina kasvoi vuonna 2021 arviolta noin 10 prosenttia, mutta Kokkikartanon myynti kasvoi sitäkin enemmän, noin 15 prosenttia.

Valmisruokamarkkinan kasvun taustalla on paitsi koronapandemian aiheuttamat muutokset kuluttajien käyttäytymisessä myös yleinen asennemuutos valmisruokia kohtaan. Ihmiset eivät enää suhtaudu valmisruokaan paheena, jota pitäisi vältellä.

Kokkikartanon missio onkin antaa ihmisille mahdollisuus parempaan – siis keskivertoa laadukkaampaan ja maistuvampaan valmisruokaan.

– Suosimme kotimaisia raaka-aineita, emme käytä lisäaineita. Teemme ruokaa kuin kotona, Tommy listaa.

Nämä ovat Kokkikartanon periaatteita ja menestyksen avaimia, joita myös kuluttajat arvostavat. Tutkimusten mukaan ruoan kotimaisuuden merkitys kuluttajalle kasvaa vuosi vuodelta. Kokkikartanon ruoat ovatkin noin 85-prosenttisesti kotimaista alkuperää.

Valmisruoat osana monipuolista ruokavaliota

Valmisruoat ovat olleet osa tuusulalaisen Reijosen perheen ruokavaliota aina. Kokkikartanon laaja valikoima on kokeiltu laidasta laitaan, eikä se ole tuottanut pettymystä.  

– Pahanmakuiseen ruokaan en ole Kokkikartanolta törmännytkään, toteaa Katri Reijonen, 52.

Hyvä, kotiruokamainen maku on hänelle yksi tärkeimmistä asioista ruoassa.

– Äitini oli aivan mielettömän hyvä ruoanlaittaja ja veljeni on myös. Jostain syystä en itse ole koskaan pitänyt ruoanlaitosta.

Niinpä erilaiset apukeinot terveellisen ja monipuolisen ruokavalion toteuttamiseen ovat tervetulleita. Ruoassa Katri arvostaa kotimaisuutta, laadukkaita raaka-aineita ja lisäaineettomuutta, ja toteaa Kokkikartanon täyttävän nämä kriteerit erinomaisesti.

Reijosten lapset asuvat jo omillaan, mutta lähellä, joten perhe kokoontuu usein saman ruokapöydän ääreen. Tyttären kasvisruokavalion myötä kasvisruoat ovat tulleet tutuksi koko perheelle.
Katri onkin mielissään Kokkikartanon kasvisruokavalikoiman laajentumisesta ja ostaa kasvisaterioita usein itselleenkin. Nyt jääkaapissa on odottamassa Kokkikartanon kasvislasagne tyttären seuraavaa vierailua varten.

Katrin oma ehdoton ykkössuosikki on Kokkikartanon mausteinen tomaatti-jauhelihakeitto.

– Sen maku on todella hyvä, sopivan mausteinen. Siinä on hyvät raaka-aineet. Maissi tuo siihen sellaista rakennetta, mistä pidän.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hyviä tyyppejä tarvitaan

Vauhdikas kasvu aiheuttaa luonnollisesti myös haasteita. Uusia työntekijöitä on rekrytoitava jatkuvasti, ja tehdastilat Keravan Jäspilässä käyvät ahtaaksi.

– Meillä todella alkaa tulla seinät vastaan, toimitusjohtaja Tommy Snellman toteaa.

Tehdas laajenee parhaillaan uudella lähettämöllä, jonka on määrä valmistua ensi vuonna. 15 miljoonan euron hanke on Kokkikartanon historian suurin. Uuden lähettämön kapasiteetin pitäisi laskelmien mukaan riittää vuoteen 2030 saakka.

– Se on tärkeä ja iso investointi, joka mahdollistaa kasvumme. Uuden keräilyjärjestelmän ja automaattivaraston myötä saamme nopeasti ja fiksusti toimitettua sen, mitä myymme.

Ihmisiä automattiset järjestelmät eivät korvaa, vaan uusille työntekijöille on jatkuva tarve. Viime vuonna Kokkikartanon henkilöstön määrä kasvoi 16 prosenttia.

Tommy luottaa Kokkikartanon menestykseen myös tulevaisuudessa ja haluaa kiittää koko henkilöstöä sen arvokkaasta työpanoksesta.

– Kova kasvu tuo mukanaan muutoksia, uusia ihmisiä ja uusia tehtäviä, mikä ei aina ole helppoa. Meillä on täällä loistava porukka, jota ilman menestys ei olisi mahdollista, hän toteaa.