Kokkikartanolta ylijäävä ruoka jaetaan apua tarvitseville
Kokkikartano lahjoittaa ruokaa tällä hetkellä kahdeksalle yhteistyökumppanille, joista uusin on ukrainalaispakolaisten avustuspiste Keravalla.
Ruokatehtaassa ruokaa jää toisinaan yli erilaisista syistä. Tuote voi esimerkiksi olla alipainoinen tai säilyvyydeltään alle seitsemän päivää, jolloin sitä ei voi lähettää kauppoihin myytäväksi. Nämä Kokkikartano jakaa hyvään tarkoitukseen, ruoka-apua tarjoaville järjestöille pääkaupunkiseudulla. Näin on toimittu yrityksen alkuajoista lähtien.
– Avustuskohteita on tullut vuosien varrella lisää ja kyselyitäkin tulee jatkuvasti. Valitettavasti kaikkiin emme voi vastata myöntävästi, kertoo ruokalahjoituksia koordinoiva Kokkikartanon toimistoassistentti Jenni Hell-Hautajoki.
Tuotantomäärän kasvaessa luonnollisesti myös yli jäävän ruoan määrä kasvaa. Viime vuonna Kokkikartano lahjoitti ruokaa keskimäärin 6 000 kiloa kuukaudessa.
Kokkikartanon yhteistyökumppaneihin kuuluu esimerkiksi seurakuntia ja erilaisia hyväntekeväisyystahoja, jotka jakavat ruokakasseja vähävaraisille tai järjestävät yhteisöllisiä ruokailuhetkiä tiloissaan.
– Meillä on tietyt säännölliset hakijat. Muille tarjoamme, silloin kun voimme ja jos he tarvitsevat. Lahjoitusruokaa ei valmisteta suunnitelmallisesti, vaan annamme pois sen, mikä muuten menisi hävikkiin, Jenni kertoo.
Ruoka-apua Ukrainan sotaa pakeneville
Tänä keväänä Kokkikartano halusi kohdistaa ruoka-apua Ukrainan sotaa pakeneville. Keravalta löytyi yhteistyökumppaniksi Avustuspiste.fi, joka ottaa vastaan ja jakaa eteenpäin vaate-, hygieniatarvike- ja ruokalahjoituksia.
Avustuspisteen ovat perustaneet Saana Tyni ja Tetiana Mahdych, joka on itsekin paennut sotaa Ukrainasta Suomeen. Naiset tutustuivat, kun Tetiana muutti perheineen Saanan luo Keravalle. Hankkiessaan erilaista tarpeistoa Tetianan perheelle naiset huomasivat, että moni haluaa auttaa, mutta avun organisoiminen on työlästä ja aikaa vievää.
Tetianalle muutaman päivän joutilaana olo riitti ja hän halusi alkaa auttaa muita Suomeen saapuvia pakolaisia.
– Ideoimme tämän avustuspistekonseptin yhdessä helpottamaan ukrainalaisten alkuaikaa Suomessa, Saana ja Tetiana kertovat.