logo
Open Close

Laatuvastaava Kaisu iloitsee monipuolisesta työstään, jossa ei tylsiä päiviä olekaan

Työ Kokkikartanon laatuvastaavana on monipuolista eikä yhdenlaista tyypillistä työpäivää voi kuvailla. Juuri siitä Kaisu Mälkiä, 29, pitää.

Laatuvastaavan toimi tässä mittakaavassa oli uusi, kun Kaisu valittiin tehtävään alkuvuodesta 2020. Samaan aikaan tiimissä aloitti kaksi muuta uutta jäsentä.

Uudistunut kahdeksan hengen laatutiimi vastaa nyt Kokkikartanon, Mr. Paninin ja Snellman Pron tuotteista ja toimii kolmella paikkakunnalla: Keravalla, Pietarsaaressa ja Ulvilassa.

– Meillä on tosi kiva ja luottamuksellinen ilmapiiri. Välimatkasta huolimatta olemme saaneet tiimin tosi hyvin toimimaan, Kaisu iloitsee.

Kaisun puolentoistavuoden uraan Kokkikartanolla mahtuu jo kaksi isoa onnistumista ja merkittävää laadullista tunnustusta. Ne ovat elintarvikkeiden turvallisuus- ja laatusertifikaatti IFS ja kestävän kalastuksen sertifikaatti MSC, jotka Kokkikartanolle on myönnetty.

IFS on elintarviketurvallisuusjärjestelmä, jonka tavoitteena on, että tuotetut elintarvikkeet ovat turvallisia ja laadukkaita. Se asettaa tietyt vaatimukset esimerkiksi tuotantotiloille sekä vierasesineiden ja allergeenien hallinnalle. Sertifikaatti on myönnetty Kokkikartanon Keravan ja Pietarsaaren yksiköille.

– Se on hieno osoitus molemmille tehtaille ja sen eteen tehtiin paljon töitä. Koko porukka on sitoutunut panostamaan laatuasioihin, Kaisu toteaa ylpeänä ja korostaa, että saavutus oli koko henkilöstön yhteinen.

Kestävän kalastuksen sertifikaatti MSC puolestaan oli Kokkikartanolla jo aiemmin tukkukaupassa niin kutsutuissa Horeca-tuotteissa. Keväällä 2021 Kaisu alkoi johtaa projektia, jolla sertifikaatti saataisiin myös kuluttajapakatuille tuotteille. Sertifikaatti myönnettiin kesällä ja ensimmäiset MSC-logolla varustetut pakkaukset ilmestyvät kauppoihin syksyllä 2021.

– Logo kertoo, että kala tässä tuotteessa on vastuullisesti kalastettua, Kaisu selventää.

Kokkikartanon laatuvastaava Kaisu Mälkiä on koulutukseltaan elintarviketieteiden maisteri. Hän on löytänyt kutsumuksensa laatuasioiden parista.

Yksi Kaisun monista vastuualueista on raaka-aineiden ja välitystuotteiden, sekä niiden hankinnan, laatu ja vastuullisuus. Lisäksi hän muun muassa arvioi raaka-aineiden ja pakkausten riskejä, sekä vastaa vierasesinehallinnasta.

Näihin liittyen Kokkikartanolla esimerkiksi suositaan raaka-aineita, jotka on pakattu kirkkaansiniseen muoviin läpinäkyvän muovin sijaan. Mikäli pakkauksesta on joutunut pala raaka-aineen sekaan, on sininen muovi helpompi huomata kuin läpinäkyvä.

Lisäksi Kaisu johtaa ryhmää, jonka tehtävä on elintarvikepuolustuksiin ja -väärennöksiin liittyvä riskienhallinta. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi elintarvikkeiden tai pakkausten tahallista peukalointia.

– Suuri osa riskienhallintaa on tiivis yhteistyö raaka-aineiden toimittajien kanssa ja toimitusketjun tehokas jäljitettävyys, Kaisu avaa.

Tuotteiden laatu ei ole vain laatutiimin asia, vaan koko henkilökunnan. Siksi Kaisu pitää koulutuksia henkilöstölle esimerkiksi tuotteiden ja raaka-aineiden jäljitettävyydestä sekä allergeenien hallinnasta.

Kokkikartanon jatkuva kasvu tekee oman säväyksensä myös laatutiimin työhön. Tylsää työpäivää ei Kaisulla ole ollut.

– On mahtavaa, että olemme löytäneet paljon kuluttajia, jotka pitävät tuotteistamme. Tässä kasvussa on hienoa olla mukana.

Kaisu Mälkiä
Ammatti: Laatuvastaava
Koulutus: Elintarviketieteiden maisteri
Syntynyt: Vuonna 1992
Asuu: Espoossa
Perhe: Puoliso
Harrastukset: Liikunta (pääasiassa juoksu), maalaus ja puutarhanhoito