logo
Open Close

Ei olla enää fossiileja – Meidän ruuat tehdään uusiutuvalla energialla

1.4.2021 Aloimme ostamaan uusiutuvaa sähköä.
1.6.2021 Käänsimme Keravan kaukolämmön kaasuputken maakaasusta biokaasulle.
1.7.2021 Vaihdoimme Pietarsaaren yksikkömme öljykattilaan uusiutuvan polttoöljyn.

Ei olla enää fossiileja. Käytämme nyt pelkästään uusiutuvaa energiaa sekä sähkössä että lämmityksessä. Se kun vaan on oikein.

Uusiutuvaa sähköä tuulesta

Kyllä me vakavasti otetaan ilmastonmuutos ja halutaan tehdä kaikkemme sen hillitsemiseksi. Vaikka olemme vain pieni keravalainen ruokatehdas, käytämme pienen kylän edestä energiaa. Tuulivoima on yksi puhtaimmista tavoista tuottaa Sähköä Suomessa. Samalla se luo työpaikkoja Suomeen. Tuulisähköä on myös saatavilla teollisessa mittakaavassa, eli tarpeeksi.

Miten voimme olla varmoja, että käyttämämme sähkö on oikeasti peräisin tuulesta?

Uusiutuvista lähteistä tuotetulla sähköllä pitää olla niin kutsuttu alkuperätakuu, jotta sitä voi myydä uusiutuvana. Alkuperätakuita on liikkeellä vain sen verran kuin uusiutuvaa tosiasiallisesti tuotetaan eli esimerkiksi tuulisähköä ei voi myydä enempää kuin sitä tuotetaan.

Mitä tehdään tuulimyllyjen lavoille? Entä haitat ihmisille ja luonnolle?

Tuulivoimala tuottaa sähköä lähes ilman päästöjä. Ainoat päästöt syntyvät niiden pystyttämisestä ja siitä kun mylly jää joskus toimettomaksi. Uusia tapoja kierrättää tuulivoimaloiden osia kehitetään jatkuvasti. Myllyjen käyttöikä on 20–30 vuotta, joten toivottavasti siinä ajassa on löydetty keinot tuulivoimaloiden uusiokäyttöön. Lisää tietoa löytyy https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/tuulivoima

Paikallista kaukolämpöä Keravalta

Kaukolämpö ei tule kaukaa, sillä tehtaamme sijaitsee ihan Keravan Energian lämpölaitoksen kupeessa. Lämpö johdetaan putkia pitkin tehtaaseen kuumana vetenä.
Kaukolämpö lämmittää lämpöpatterit ja käyttöveden. Jäähtynyt vesi palaa takaisin lämpölaitokselle, jossa se lämmitetään uudelleen. Sähköntuotannossa syntyvä hukkalämpö hyödynnetään lämmityksessä. Ilman kaukolämpöä tämä johdettaisiin lauhteena hukkaan.
Keravan energian pääpolttoaine kaukolämmön tuotannossa on kotimainen ja uusiutuva puu, jota saadaan metsänhoidon sivutuotteena. Muuten nämä puut jäisivät käyttämättä. Lisäksi käytetään biokaasua.
Ympäristöystävällinen lämpö on tuplasti ympäristöystävällistä, kun se käytetään uudelleen. Tehtaassamme on useita tapoja ottaa lämpö talteen.

Pietarsaaren yksikössä lämmitämme uusiutuvalla polttoöljyllä

Tänä vuonna tuli mahdolliseksi vaihtaa perinteinen polttoöljy biojätteistä ja tähteistä valmistettuun uusiutuvaan bioöljyyn. Ja kun mahdollisuus tuli, siihen tartuimme. Muutos pienentää meidän kasvihuonepäästöjä valtavasti. Se tehtiin, koska on oikein tehdä oikein.